pasztet-piekarnikSkładniki:

0,5 kg piersi z kurczaka

0,5 kg wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)

0,8 kg podgardla lub niezbyt chudego boczku

5 jaj

3 cebule

2 czerstwe bułeczki

Suszone grzybki - garść

Przyprawy: sól, pieprz pół gałki muszkatołowej świerzo startej.

Sposób przygotowania:

Mięso gotujemy do miękkości. Najpierw podgardle około 15 minut potem dorzucamy piersi i gotujemy razem jeszcze 15-20 min na małym ogniu.

Po wyjęciu mięsa wrzucamy do wywaru wątróbkę i parzymy (gaz zgaszony) około 10-15min. Potem w tej wodzie moczymy bułeczki.

Cebule siekamy i gotujemy razem z grzybami które wcześniej płuczemy w wodzie.

Wszystko mielimy na najmniejszym sitku, jeśli lubisz bardziej rzadki to dwa razy. Mieszamy, przyprawiamy do smaku i wkładamy do foremek. Pieczemy godzinę w 200 stopniach.

 

Podgardle
g

 Czerste bułeczki

czerstwe-buleczki

 Filet z kurczaka i wątbóbka

filet-i-watrobka

 Suszone grzybki

suszone-grzyby2

 

suszone-grzyby1

 

pasztet-piekarnik

Smacznego