Syropy owocowe to soki konserwowane cukrem lub miodem. Mają w sobie tyle samo cennych substancji, co owoce. Są one dobroczynne dla naszego zdrowia przede wszystkim ze względu na bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Dzięki temu nasz organizm ma wszystko, co najlepsze i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Taki sok doda nam sił, poprawi odporność i zapobiegnie infekcjom. Warto przemyśleć sprawę przygotowania takiego syropu w domu. To ile cennych substancji jest w syropie zależy w dużej mierze od sposobu ich przygotowania. Ważny jest już samo początek, owoce muszą być przebrane i umyte. Odrzucamy te nieświeże, nadgniłe. Myjemy je starannie pod bieżącą wodą. Staramy się przy tym nie używać naczyń z miedzi, cynku i żelaza. Najlepsze będą naczynia ze szkła, stali nierdzewnej, kamionki. Owoce gotujemy jak najkrócej na dużym ogniu ciągle mieszając. Jeśli jednak nie mamy czasu na korzystanie z takich syropów to możemy kupić gotowe w sklepie. Tu najważniejsze będzie jak najdokładniejsze przeczytanie etykiet by dokładnie wychwycić skald syropu. Ważne jest by kupować syrop malinowy a nie o smaku malinowym. Przepis na syrop z aronii: - 2kg aronii -1kg cukru - sok z 1 cytryny - 100 – 200 liści wiśni - 1 litr wody Liście i aronie wkładamy do garnka i zalewamy woda. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Po ostygnięciu syrop cedzimy i dodajemy cukier orz sok z cytryny, gotujemy ponownie. Gorący wlewamy do butelek lub słoików.