Warka nr 16 29.12.2014 - Porter Bałtycki

Zasyp: 9.4kg + 0,25 czekoladowego do wysładzania

3kg Monachijski I Strzegom

1kg Monachijski II Strzegom

1kg Pilzneński Strzegom

3kg Wiedeński Strzegom

0,2 Cara-red

0,4 Specjal B Castle Malting

0,4 Carabelge

0,4 Płatki jęczmienne błyskawiczne

0,25 Castle Malting czekoladowy 900 EBC

0,2 Cukru

Chmiel:

Iunga 11,9%

Zacieranie:

 68-65 80min

Chmielenie:

60 przed końcem Iunga 15g

30 - Iunga 10g

10 - Iunga 20g, łyżeczka mchu Irlandzkiwgo i skzlanka cukru

 

Uwagi:

Dość dziwne chmielenie jak na piwo tego typu ale najpierw chciałem goryczkę w samym dole. Więc dąłem mało chmielu, po pewnym czasie doszedłem do wniosku że piwo to ma leżakować więc goryczka zniknie w dużym stopniu. Dlatego też dodałem jeszcze 10g Iungi w połowie i 20g nie na wyłączenie palnika (jak prwie zawsze robie) ale na 10 min przed końcem. I tak za dużo nie wyjdzie bo jakieś 30 IBU.

Jeśli przy przelewaniu na cichą goryczka będzie zbyt słaba to zrobie herbatke chmielową.

Zabutelkowano 26.01.2015 czyli po około miesiacu. Dwa tygodnie fermentacji burzliwej i dwa cichej. Ostatrnie 5 dni w temperaturze ok 18 atopni.

Do refermentacji poszło 4,5g cukru na litr.