Warka nr 15 16.12.2014 - Rauchbock inaczej Urbock

Zasyp: 7.5kg

4 kg Weyermann wędzony

1kg Monachijski Strzegom

0,5kg Pilzneński Strzegom

1kg Wiedeński Strzegom

0,2 Cara-red

0,15 Specjal B Castle Malting

0,3 Carabelge

0,25 kg Weyermann Melanoidynowy

 

Chmiel:

Marynka + Iunga 30g

Lubelski 30g

Zacieranie:

Zagrzanie 20l wody do około 85 stopni i dodanie słodu.

70 - 67 stopnie - 1h

Planowałem bardziej na wytrawnie ale w sumie rauchbock nisko nie ma odfermentować, zobaczymy...

Chmielenie:

Gotowanie 1,5h w celu wydobycia trochę melanoidyn według tego co Dori napisała.

W 30 min 30g mieszanka resztki Marynki + Iunga

Na 10 min przed końcem Lubelski

Uwagi:

Dodana gęstwa po  jednym z lagerów.

Zabutelkowano 07.01.2015 z 6g cukru na litr. Blg zeszło do 5