Warka nr 9 Miodowe na cienkuszu z Koźlaka i Portera 08.04.2014

Zasyp:

Cienkusza z koźlaka użyłem do wysładzania Porteru. Otrzymałem 11L cienkusza z Porteru do których dodąłem 1L miodu gryczanego w ostatnich 5min gotowania.Wyszło w sumie 11L 16,5Blg.

 

Chmiel:

Marynka 10g - 60min

Lubelski 20g - 5min

 

 

Chmielenie:

Gotowanie - 1h

Marynka 10g - 60min

Lubelski 20g - po zgaszeniu palnika

 

Uwagi:

23.04 - Odfermentowało do 9brrx według refraktometru co daje 3,8blg i jakieś 7%. Czuć miód ale też wyraźną goryczkę i chmiel. Piwo przeniesione na dzień - dwa by ewentualnie dofermentowao.

 

23.12.2014 - degustacja jednej z ostatnich butelek, z braku laku... Jakoś mi ten miód gryczany w piwie średnio podchodzi. W rezultacie wyszło piwo ciemne, slodkie i brakuje mu tylko smaku sliwek. Tak, połączenie tego przepisu ze sliwkami powinno da c dobry rezultat.

24.04 - Zabutelkowane z 5gr cukru na 1L i 15g ksylitolu na 1L. Ksylitol rozpuszczony w około 0,5 piwa i dodany do cąłości