Warka nr 8 Porter Bałtycki 22Blg 20L - 08.04.2014

Porter Bałtycki - receptura

Zasyp:

2,7 kg Pilzneński Strzegom

2kg Monachijski I Strzegom

2kg Wiedeński Castel Malting

0,7 Château Special B (350 EBC)-

0,7 Pszenica NS

0,2 Płatków owsianych

0,25 Château Czekoladowy (900 EBC)

Chmiel:

Marynka 20g

Lubelski 20g

 

 

Zacieranie:

20L wody zagrzane do 68 stopni i wsypanie słodów, temperatura znacznie spadła

68 - 66 stopnie - 1h30'

Słody palone na ostatnie 10' zacierania

 

Chmielenie:

Gotowanie - 1h30'

Marynka 20g - 60min

Lubelski 20g - po zgaszeniu palnika

 

Uwagi:

Wyszło jakieś 20L 20,5BLG bo za dużo dolałem wody, miał być mocniejszy ale trudno, cukru w chwili obecnej nie będę dodawał choć się wahałem. Nie wytrzymałem poszo jakieś 200g cukru co podniosło Blg o 1 czyli wyszło 21,5 Blg.

02.05.2014 - Zabutelkowano po tygodniu cichej z 100g cukru czyli 5g/L, w smaku spoko.

 

15.09.2014 - Piwo odrobinę za mało treściwe, goryczka też za mała, smak przede wszystkim gorzka czekolada.

Porter bałtycki - warzenie