Warka nr 8 koźlak (Traditional Bock) 16,5Blg 21L - 04.04.2014r

Zasyp:

Pilzneński Strzegom - 3,7kg

Monachijski I Strzegom - 2kg

Pszenica NS - 0,5kg

Biscuit- 0,25kg

Melanoidynowy - 0,25kg

Specjal B - 0,3kg

Chmiel:

Marynka 30g

Lubelski 15g

Zacieranie:

15L wody zagrzane do 67 stopni i wsypanie słodów

67 - 64 stopnie - 60 min

72 stopnie - 20 min

 

Chmielenie: 80min

Marynka 15g - 60min

Marynka 15g - 30min

Lubelski 15g - po zgaszeniu palnika

 

Uwagi:

Wyszło 21L 16,5 Blg mierzone spławikiem i refraktometrem. Zadane starterem przygotowanym 24h wcześniej na Saflager W34/70

Refraktometr22.04.2014 - Przeniesione na dwie doby do cieplejszego miejsca tj. korytarza i przelane na szybką cichą.. Refraktometr pokazał 9blg brix czyli jakieś 3,8 Blg da to około 7%

24.04.2014 - Zabutelkowane z 4,5 gr cukru na litr.