Warka nr 7 Pils 12Blg

Zasyp:

5kg Pilzneński Strzegom

1kg Monachijski I Strzegom

Chmiel:

Marynka 37g

Lubelski 20g

Zacieranie:

18L wody zagrzane do 62 stopni i wsypanie słodów

65 - 62 stopnie - 30 min

72 stopnie - 30 min

 

Chmielenie:

Marynka 18g - 60min (trochę wykipiało)

Marynka 20g - 30min

Lubelski 20g - po zgaszeniu palnika

 

Uwagi:

Wyszło 24L 10,5 BLG, słaba wydajność, prawdopodobna przyczyna to za grubo ześrutowany słód. Nowy śrutownik ustawiłem według jakiś znalezionych wskazówek w sieci. Skręciłem śrubę do oporu, potem odkręciłem o 360 stopni i skontrowałem.

Stygło przez noc i rano zadane W34/70 w około 15 stopniach i zniesione do piwnicy.

Zabutelkowany Pils30.04.2014 - przelano na cicha przy 4blg

15.04.2014 - przeniesione do domu na jakieś dwie doby by dofermentowało, blg 3,0

17.05.2014 zabutelkowano z 5gr cukru na litr