Przepis na porterówkę

porterowka3

- 3 piwa porter (ze sklepowych polecam porter żywiecki, ja oczywiscię użyłem swojego - Porter Bałtycki

- 1 L Spirytusu 95 - 96% (oczywiście każdy wie skąd)

- 2 szklanki cukru

- Laska wanili

 

Jak zrobić porterówkę? Nic trudnego, będziemy do tego potrzebowali:

 

 

Zalana waniliaPiwo wlewamy delikatnie do garnka, podgrzewamy deliaktnie, ciągle mieszamy. Robimy to tylko po to by odgazować piwo i w cieplejszym piwie lepiej się rozpuści cukier. Czyli dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Piwo nie ma być gorące a tylko mocno ciepłe! Zagotowanie to wogóle porażka...wanilia2

Gdy ostygnie wlewamy do jakiegoś gasiorka czy słoja. Dolewamy powoli spirytus, machając jednocześnie słojem by się miaszało. Laskę wanili dodajemy an dwa sposoby. Jełi wiemy że porterówka będzie dojrzaewała dłuższy czas tj min pół roku, to kroimi ją po długości na pół i dodajemy. Ja jednak robię inaczej. Mam przygotowany jakby ekstrakt, wyciąg z wanili. Kupiłem 10 lasek, zalałem wódką 40% i tak to sobie stoi. Jak potrzebuję do jakiegoś napitku mjak krupnik czy porterówka czy jalkaś inna nalewka to dodaję np 20ml. Potem degustuje i w razie potrzeby dodaj e więcej. Jest to bardzo wygodny sposób. Pozwala wyciągnąć z lasek wanilii maksymalny aromat. Laski też z czasem wietrzeją, tracą swoje właściwości, a zalane alkoholem nie.

 

 

 

 

Porterówka z tego przepisu ma około 43%, jest średnio słodka i wchodzi w nogi...